Oktober 2015 - Nieuwsbrief

---

Het is inmiddels herfst, je ruikt het al als je buiten loopt, lekker! De zomer is heerlijk, maar de herfst is ook zooo mooi, al die kleuren, het herfst zonnetje, vroeg donker, gordijnen dicht en een kaarsje aan. Elk seizoen heeft zo zn mooie dingen. Iets sneller dan normaal gesproken ontvangen jullie alweer een nieuwsbrief van ons. Er zit namelijk weer een mooi evenement aan te komen wat wij jullie graag onder de aandacht willen brengen. In het kader van het Jaar van de Bodem gaan wij de film Bodemboeren vertonen, meer hierover kun je gelijk hieronder lezen.
En dan een nieuwe rubriek in onze nieuwsbrief: HUH?? Producten die je misschien wel eens hebt zien staan bij ons en je afvraagt wat je daar nou in hemelsnaam mee moet. Deze keer een aantal peulvruchten!

---

Film-Event:

Bodemboeren!

Zaterdag 7 november


Een Nederlandse documentaire over vooruitstrevende agrariërs met een passie voor duurzaam bodembeheer.

Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in en  vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te  beheren. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

2015 is ‘Jaar van de Bodem’
In het kader hiervan en vanuit onze visie dat wij meer zijn dan een voedingswinkel en mensen naast adviseren, ook willen inspireren middels diverse evenementen, organiseren wij dit evenement.

Een evenement wordt gehouden op vakantiepark Eigen Wijze te Bant. Ook is er de mogelijkheid je aan te melden voor een heerlijke streekmaaltijd voorafgaand aan de film, verzorgd door Gea van Geaardleven.

Voor meer informatie en aanmelden ga je naar onze website.

Als je op de poster klikt kun je de poster downloaden, printen en/ of doorsturen naar andere geïnteresseerden. Ook kun je onze link op facebook delen!

---

Een nieuwe vaste rubriek in onze nieuwsbrief: HUH??

Wij hebben best veel producten in ons assortiment waarvan sommige mensen denken, Huh? Wat is dit dan? Wat doe ik ermee, wat doet het en hoe maak ik het klaar?

Deze eerste keer twee peulvruchten onder de aandacht, de Mungboon en de Adukiboon. Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten, dus een goede vervanger als je eens een dag geen vlees wilt eten, of helemaal geen vlees eet.

Groene Katjang…

Wat doe je ermee?

Groene katjangbonen of Mungbonen zijn hele kleine groene boontjes, die het bekendst zijn als de niet-ontkiemde versie van de bekende kiemgroente taugé. Je kunt ze o.a. goed gebruiken om soep van te maken en hebben een relatief korte kooktijd nodig.

Mungbonen horen thuis in het rijtje ”onbekende superfoods”, want het zijn nogal voedzame bonen. Ze zijn erg makkelijk verteerbaar voor de mens, wat zorgt voor veel minder gasvorming en ook geven ze minder klachten bij mensen die snel last krijgen na het eten van peulvruchten zoals een opgeblazen gevoel. Als je de bonen weekt tot ze flink zijn gezwollen en daarna kort kookt met kurkuma/pepermix of kerrie, komijnpoeder en/of koriander zijn ze nog beter verteerbaar.

Mungbonen zijn zeer rijk aan kalium, wat zorgt voor een goede werking van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, vitamine B en mineralen waaronder magnesium. Gekiemde mungbonen ontwikkelen een enorme hoeveelheid vitamine C. Door een hoog gehalte aan eiwitten kunnen mungbonen een goede vlees vervanger zijn. Mungbonen zijn dan ook vooral populair onder vegetariërs.

Mungbonen zijn ook ideaal voor mensen met te grote bloedsuikerspiegel-schommelingen. De bonen zijn zeer traag in afgifte van koolhydraten en geven daardoor een aanhoudend energieniveau. Ook worden ze vaak gebruik om te detoxen. Ze helpen je lichaam van binnen schoon te houden.

Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen, verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken. Ook zijn ze gepureerd heerlijk door smoothies. Taugé is enorm veelzijdig inzetbaar in salades, wokgerechten en als decoratie op brood. Als snack zijn ze bovendien ook erg lekker!

Onder deze link kun je vinden hoe je zelf je eigen taugé kweekt!

Poffertjes van Mungbonen

Ingredienten:

• 250 gram geweekte mungbonen
    (van vlies ontdaan, welke vanzelf loslaat)

• 75/85 ml water

• een snufje Keltisch zeezout

• twee grote eetlepels rijstemeel

• een fijn gesnipperd (bos) uitje

• een theelepel kerrie masala

Pureer de bonen samen met 75 ml water in de blender/keukenmachine tot er een homogene massa ontstaat. Als de massa te droog/korrelig blijft, kleine beetjes water toevoegen maar let op dat je het niet te nat/papperig maakt. Voeg het keltisch zeezout, rijstemeel en kerrie masala toe en mix even kort door de massa. Gooi het beslag over in een kom en spatel de fijn gesnipperde bosui door het beslag. Verwarm de poffertjespan en vet licht in met kokosolie. Bak de poffertjes om en om mooi gaar en goudbruin. Je kan er natuurlijk ook pannenkoekjes van maken.

Aduki bonen

Adukibonen zijn relatief kleine, bolle, lichtrood tot donkerrood/bruin tot paarsachtige bonen met een dun crèmekleurig streepje aan de onderkant. Er bestaan ook witte, zwarte, grijze en gevlekte aduki bonen, maar de meesten zijn toch rood. Ze smaken notig & zoetig.

De boon bevat super veel vezels, vitamine B, ijzer, magnesium en zink. In Japan gebruiken ze de boontjes voor verschillende gezondheidskwaaltjes zoals nier&blaas problemen. Het zorgt ervoor dat je lijf het overschot aan vocht afvoert, geeft je een betere stoelgang en…verbrandt vet.

Adukiboon salade met zeekraal & feta

Nodig: gedroogde adukibonen, 2 handjes zeekraal, gemengde salade, 30 gram feta, 1/2 avocado, hand koriander, basilicum & krulpeterselie, 2 stengels bosui,  geschaafde amandelen, 1 eetlepel citroensap, snufje keltisch zeezout, beetje peper, extra vierge olijfolie.

Bereiden: week de adukibonen een nacht van te voren. Na het weken spoel je de bonen af en kook je ze ongeveer 35 minuten tot ze beetgaar zijn (niet te hard maar zeker niet te zacht). Ondertussen snijd je de kruiden en bosui fijn, schil je de avocado en snijd deze in blokjes. Doe dat laatste ook met de feta. Maak een dressing van citroensap, olie, zout & peper.

Giet de bonen af en spoel na met koud water. Laat ze nog even staan. Verhit een kleine wok met wat kokosolie of ghee en wok de zeekraal 2 minuten. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en garneer met geschaafde amandelen (die je kunt roosteren maar dat hoeft niet).

Eet smakelijk!!

Zoekend naar inspiratie voor deze nieuwsbrief stuiten we op de volgende website, fans van de peulvrucht: www.bruinebonenbende.nl waar je veel leuke recepten kunt vinden.

---

Zeekoraal mineralen

Een hele goede aanvulling op je dagelijkse gezonde maaltijd.

Sinds kort hebben wij een bijzonder en mooi product in ons assortiment. Zeekoralen mineralen van The Health Factory. 

Okinawa Zeekoraalmineralen is een volledige samenstelling van meer dan 70 ionische mineralen in poedervorm, voornamelijk calcium, die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Dit zijn organische plantaardige oceaan mineralen van het Sango koraal in Okinawa, Japan – het enige koraal waarvan de mineralen en verhoudingen nagenoeg identiek zijn aan die van het menselijk bot.

In feite is de samenstelling van deze koralen zo dicht bij het menselijke bot dat chirurgen deze wereldwijd gebruiken in bottransplantatie procedures.

Mineralen zorgen ervoor dat de vitamines beter worden opgenomen, een mooie combinatie dus naast je multi-vitamine.

Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van The Health Factory.

---

Lezing Carola van Bemmelen:

100% Suikervrij Leven in de Praktijk was groot succes.

Wat een succes was het zaterdag 19 september! Net iets meer dan 100 deelnemers mochten wij ontvangen op de Graasboerderij te Sondel. Carola nam ons mee in de wereld van de suikers, hoe verslavend kan het zijn, wat doet het met ons lichaam, maar vooral, hoe kan je zonder? Op een fijne no-nonsens manier werden wij geïnformeerd, niet belerend, maar wel duidelijk. Als je eenmaal het besef hebt wat het met je lichaam doet, kun je starten met het afwennen van extreme zoetigheid.  Lees meer en bekijk de foto’s.

---

Klimaatparade

Doe jij ook mee met de klimaatparade? Tijdens de Klimaatparade op 29 november in Amsterdam roepen Nederlanders, op hetzelfde moment als talloze anderen wereldwijd, om een serieuze aanpak van klimaatverandering.

Tegenlicht: De Klimaatzaak

Samen met 900 mede-eisers voert Urgenda de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen is veel meer actie nodig. De politiek komt er niet uit, daarom richt Urgenda zich tot de rechter. Op 24 juni 2015 was de uitspraak en wonnen Urgenda en de mede-eisers!

Tegenlicht maakte er een reportage van die je hier kunt bekijken.

---

Wij wensen je

een fijne herfst!

---