Huh???

huhWij hebben een aantal producten in ons assortiment waarvan sommige mensen denken, Huh? Wat is dit dan? Wat doe ik ermee, wat doet het en hoe maak ik het klaar? Het is inmiddels een vaste rubriek in onze nieuwsbrief. Hieronder alle Huh? berichten tot nu toe verzameld.

 


Pu-erh thee

Chinese-black-pu-erh-tea-and-tea-leavesEr zijn heel erg veel soorten thee, je kunt er een boek over vol schrijven. In ons assortiment dan ook ruim aanbod. Dat groene thee gezond is, weet inmiddels bijna iedereen, dat kruiden theeën kunnen bijdragen aan het verminderen van bepaalde klachten ook, en er zijn theeën die wat minder bekend zijn waaronder de Pu-ehr thee, welke bijzonder mooie eigenschappen heeft. Pu-erh thee kan o.a. helpen kilo’s kwijt te raken door een kopje per dag bij de maaltijd te drinken.

Pu-erh Thee bestaat al eeuwenlang. Yunnan (China) is de plek waar de thee oorspronkelijk vandaan komt.

In het Chinese Yunnan heerst een tropisch klimaat, de perfecte omstandigheden om Pu-erh thee te kweken. De theeplant kan wel uitgroeien tot een boom en het kan wel jaren duren voordat de eerste bladeren gebruikt kunnen gaan worden voor de theeproductie. Na het plukken duurt het nog een aantal maanden (of jaren) voordat de bladeren verder verwerkt kunnen worden, ze moeten namelijk nog rijpen. Hoe langer de bladeren rijpen, des te beter wordt de kwaliteit van de thee.

Voordelen van Pu-erh thee
In de thee vind je veel minerale stoffen terug welke een gunstig effect hebben op de ontslakking van de darmen en de spijsvertering. Daarnaast is de thee bloedzuiverend en draagt het bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte in je lichaam.

Waarom is Pu-erh thee zo bijzonder?
Vooral het fermenteringsproces van de thee is bijzonder, de thee wordt na het oogsten langdurig gerijpt. De thee heeft een verassende en overheerlijke smaak. Mensen in China zien de thee als een middel tegen vele gezondheidsklachten, de thee zou diverse kwalen kunnen verhelpen.

Afslanken met Pu-erh
Het gehalte aan minerale stoffen is in deze theesoort enorm hoog. Dat dit niveau zo hoog is heeft, zoals gezegd, een positieve invloed op de spijsvertering en het ontslakken wat belangrijk is bij het afvallen. Er zijn eigenlijk 9 positieve punten die deze thee kent en er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan welke je kunt lezen op de deze website. Deze site is tevens gebruikt als bron voor dit artikel.

Bereiding van de Pu-erh thee
Als je Pu-Erh thee gaat zetten is het van belang om voldoende water te gebruiken. Zowel de bladeren moeten gewassen worden en het kopje moet verwarmd worden. Spoel allereerst je pot of kopje met kokend water af. Daarna kun je de bladeren wassen, iets dat overigens erg belangrijk is. Doe je dit niet, dan zal de thee te sterk zijn. Laat de Pu-Erh zo’n 2 tot 4 minuten trekken. Langer trekken leidt tot een sterke smaak die niet lekker is, houdt de tijd dus goed in de gaten. Gebruik voor elk kopje zo’n 2 tot 3 gram Pu-Erg thee.

Nadelig effect van Pu-erh thee
Pu-erh thee bevat veel cafeïne. Veel cafeïne binnenkrijgen elke dag is dan weer niet zo gezond. Let er dus op dat je niet teveel Pu-erh thee drinkt. Bij elke maaltijd één kopje is voldoende, op die manier voorkom je dat je teveel cafeïne binnenkrijgt.

Zorg ervoor dat je het drinken van Pu-erh thee combineert met gezonde maaltijden.


 Japanse miso’s

270.1438 Genmai Miso 400grMiso is ook zo’n acquired taste, zoals de engelsen zouden zeggen. Een smaak die je moet leren waarderen. Net als koffie, bier of zeewier. De smaak van deze pasta is zo complex, zo niet lijkend op andere smaken dat wie er zonder enige voorkennis een hap van zou nemen, het waarschijnlijk onmiddellijk zou uitspugen. Miso is een condiment, een smaakgever aan andere gerechten. Eentje die, mits met wijsheid toegepast, kan bijdragen aan ongekend culinair genot. Miso is een op natuurlijke wijze gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en vaak ook granen. Het fermentatieproces zorgt voor een unieke, intens hartige smaak, een smaak waarvoor het Japanse woord umami – ook wel de vijfde smaak genoemd; bestaande naast zout, zoet, bitter en zuur – is uitgevonden. Gefermenteerde producten kunnen bijdragen aan een betere vertering in de darmen.

Er valt veel te vertellen over miso, op deze pagina, tevens onze bron voor dit bovenstaande verhaal kun je meer lezen. (Etenenzo. nl)

De miso’s in ons assortiment zijn van TerraSana. Ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook écht Japans. TerraSana heeft gezocht naar kleine Japanse producenten, die op de meest authentieke wijze de prachtigste producten maken.

MaruyaAls je wist wat er nodig is om bijvoorbeeld hatcho miso te maken, dan wil je dat ook zeker een keer eten. In het kort: de sojabonen worden gestoomd, gemalen, en gemengd met kojiferment. Dit wordt in 100 jaar oude, houten vaten gestopt en afgesloten. Op deze houten vaten liggen grote piramides met ongeveer 600 zorgvuldig uitgezochte, op elkaar gelegde stenen. Allemaal keurig met de hand gewikt, gewogen en geschikt. Kun je nagaan hoeveel mankracht daar voor nodig is! Vanuit het topje van een hoge berg wordt vers bronwater naar de vaten geleid en door de verdeling van het gewicht van de stenen mengt het bronwater en zeezout zich precies op de goede manier met de sojabonen. Daarbij duurt het fermentatieproces een volle twee jaar!

Hatcho miso: een krachtige miso die zich uitstekend leent voor misosoepen. De krachtigste van de vier! Probeer het ook eens te mixen met pindakaas: heerlijk op brood! (fermentatie 2 jaar)

Genmai miso: genmai betekent ‘bruine rijst’ en wordt met genmai koji en van ongepolijste rijst gemaakt. Genmai heeft een iets lichtere smaak dan miso die van geslepen rijst is gemaakt. Ideaal voor een lichte misosoep, sauzen, dressings en smeersels. (fermentatie 12-18 maanden)

Shiro miso: een witte, heldere miso die van rijst koji, sojabonen, rijst en zeezout wordt gemaakt. Heeft een lichte, milde smaak en past daarom goed bij tofugerechten en milde misosoepen. (fermentatie 12-18 maanden)

Mugi miso: is gemaakt met gerstkoji. Ligt qua smaak tussen de lichte genmai en de krachtige hatcho miso in. Zeer geschikt voor de Europese keuken, omdat de smaak het minst ‘ongewoon’ is. Lekker met wortelachtige groenten. (fermentatie 12-18 maanden)

Stuk voor stuk ambachtelijke producten waar veel tijd, liefde en vakmanschap in zit! En dat komt de smaak alleen maar ten goede. Dit geeft je traditionele, diepe smaken van zuivere Japanse kwaliteit!

Binnenkort vind je de genmai en mugi miso in een nieuwe verpakking.

Hoe bereid ik dit dan? Ga dan naar de recepten site van de TerraSana.


Mungboon (Groene Katjang) en de Adukiboon

Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten, dus een goede vervanger als je eens een dag geen vlees wilt eten, of helemaal geen vlees eet.

Groene Katjang…
Groene katjangbonen of Mungbonen zijn hele kleine groene boontjes, die het bekendst zijn als de niet-ontkiemde versie van de bekende kiemgroente taugé. Je kunt ze o.a. goed gebruiken om soep van te maken en hebben een relatief korte kooktijd nodig.

Mungbonen horen thuis in het rijtje ”onbekende superfoods”, want het zijn nogal voedzame bonen. Ze zijn erg makkelijk verteerbaar voor de mens, wat zorgt voor veel minder gasvorming en ook geven ze minder klachten bij mensen die snel last krijgen na het eten van peulvruchten zoals een opgeblazen gevoel. Als je de bonen weekt tot ze flink zijn gezwollen en daarna kort kookt met kurkuma/pepermix of kerrie, komijnpoeder en/of koriander zijn ze nog beter verteerbaar.

Mungbonen zijn zeer rijk aan kalium, wat zorgt voor een goede werking van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, vitamine B en mineralen waaronder magnesium. Gekiemde mungbonen ontwikkelen een enorme hoeveelheid vitamine C. Door een hoog gehalte aan eiwitten kunnen mungbonen een goede vlees vervanger zijn. Mungbonen zijn dan ook vooral populair onder vegetariërs.

Mungbonen zijn ook ideaal voor mensen met te grote bloedsuikerspiegel-schommelingen. De bonen zijn zeer traag in afgifte van koolhydraten en geven daardoor een aanhoudend energieniveau. Ook worden ze vaak gebruik om te detoxen. Ze helpen je lichaam van binnen schoon te houden.

Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen, verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken. Ook zijn ze gepureerd heerlijk door smoothies. Taugé is enorm veelzijdig inzetbaar in salades, wokgerechten en als decoratie op brood. Als snack zijn ze bovendien ook erg lekker!
[bron: www.moniquevandervloed.nl]

Onder deze link kun je vinden hoe je zelf je eigen taugé kweekt!

Poffertjes van Mungbonen

poffertjes

foto: www.moniquevandervloed.nl

Ingredienten:

• 250 gram geweekte mungbonen
(van vlies ontdaan, welke vanzelf loslaat)
• 75/85 ml water
• een snufje Keltisch zeezout
• twee grote eetlepels rijstemeel
• een fijn gesnipperd (bos) uitje
• een theelepel kerrie masala

Pureer de bonen samen met 75 ml water in de blender/keukenmachine tot er een homogene massa ontstaat. Als de massa te droog/korrelig blijft, kleine beetjes water toevoegen maar let op dat je het niet te nat/papperig maakt. Voeg het keltisch zeezout, rijstemeel en kerrie masala toe en mix even kort door de massa. Gooi het beslag over in een kom en spatel de fijn gesnipperde bosui door het beslag. Verwarm de poffertjespan en vet licht in met kokosolie. Bak de poffertjes om en om mooi gaar en goudbruin. Je kan er natuurlijk ook pannenkoekjes van maken.

Aduki bonen

aduki-bonenAdukibonen zijn relatief kleine, bolle, lichtrood tot donkerrood/bruin tot paarsachtige bonen met een dun crèmekleurig streepje aan de onderkant. Er bestaan ook witte, zwarte, grijze en gevlekte aduki bonen, maar de meesten zijn toch rood. Ze smaken notig & zoetig.

De boon bevat super veel vezels, vitamine B, ijzer, magnesium en zink. In Japan gebruiken ze de boontjes voor verschillende gezondheidskwaaltjes zoals nier&blaas problemen. Het zorgt ervoor dat je lijf het overschot aan vocht afvoert, geeft je een betere stoelgang en…verbrandt vet.


Adukiboon salade met zeekraal & fetaaduki-bonen-zeekraal-salade

Nodig: gedroogde adukibonen, 2 handjes zeekraal, gemengde salade, 30 gram feta, 1/2 avocado, hand koriander, basilicum & krulpeterselie, 2 stengels bosui,  geschaafde amandelen, 1 eetlepel citroensap, snufje keltisch zeezout, beetje peper, extra vierge olijfolie.

Bereiden: week de adukibonen een nacht van te voren. Na het weken spoel je de bonen af en kook je ze ongeveer 35 minuten tot ze beetgaar zijn (niet te hard maar zeker niet te zacht). Ondertussen snijd je de kruiden en bosui fijn, schil je de avocado en snijd deze in blokjes. Doe dat laatste ook met de feta. Maak een dressing van citroensap, olie, zout & peper.

Giet de bonen af en spoel na met koud water. Laat ze nog even staan. Verhit een kleine wok met wat kokosolie of ghee en wok de zeekraal 2 minuten. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en garneer met geschaafde amandelen (die je kunt roosteren maar dat hoeft niet).

Eet smakelijk!!

Zoekend naar inspiratie voor stuiten we op de volgende website, fans van de peulvrucht: www.bruinebonenbende.nl waar je veel leuke recepten kunt vinden.


Brooddrank!brood

Deze keer de Brooddrank onder de aandacht. Een drankje van brood zul je denken? Ja, zoiets ja. Een drankje wat zeer goed is voor je darmflora. Hoe weet je of je darmflora ok is. Dit kun je gemakkelijk zien aan je ontlasting.

Je hebt hem onlangs vast wel voorbij zien komen, de reklame van de Maag Lever Darm Stichting over poepen. Het is niet het smakelijkste onderwerp om over te hebben, maar wel erg belangrijk. Jou drollen zeggen je iets over je gezondheid! Meten kan je dit makkelijk door een blik achter je op de wc. Harde keutels, zachte klodders, papperige ontlasting … alles is mogelijk maar een goede ontlasting heeft de vorm van ‘een banaan zonder schil’ of een ‘sigaar’… 😉  Een vlakspoeler (een wc waar de ontlasting blijft liggen en niet gelijk weg plonst) werkt het best om dagelijks even een blik te werpen.

Wat is brooddrank dan precies?
Brooddrank ontstaat na een uniek, gepatenteerd langdurig fermentatieproces van biologisch natuurdesembrood. Het is rijk aan melkzuur en levende melkzuurbacteriën en wordt vaak gedronken omdat het een gunstig effect op de darmflora kan hebben en deze op een natuurlijke en effectieve wijze kan versterken.

Adobe Photoshop PDFBrooddrank kan puur gedronken worden, maar kan ook aangelengd worden met vruchtensap of diksap, voor een heerlijke verfrissende drank!

Onze brooddrank is van het merk Kanne en heeft al meer dan dertig jaar ervaring in het maken van brooddrank.

Wilhelm Kanne begon al in 1981 met het experimenteren met brooddrank. Het maken van deze drank is een gecompliceerd proces waar een enorme vaardigheid en kennis voor nodig is en Kanne heeft dat in huis.


750 ml voor € 3,35